De Jong grijpt wereldtitel veldrijden

Thalita de Jong is in het Belgische Zolder wereldkampioen veldrijden geworden bij de vrouwen. De 22-jarige Nederlandse kwam solo over de finish.

De start van De Jong was echter dramatisch. Ze mistte haar start compleet en keek al snel tegen een achterstand van een halve minuut aan. Vooraan ontstond een kopgroep bestaande uit de Belgische topfavoriete Sanne Cant, De Nederlandse Sophie de Boer, De Britse Nikki Harris en de Française Caroline Mani. Tussen deze vier was het constant stuivertje wisselen om de koppositie.

De Jong was daarachter echter bezig aan sterke inhaalrace en met elke ronde werd het gat tussen haar en de kopgroep kleiner. Bij het ingaan van de slotronde sloot ze aan en bestond de kopgroep uit vijf dames. En dat ze daarmee haar kruid nog niet verschoten had bleek wel toen ze even later de aanval plaatste. Cant volgde nog even, maar al gauw reed de Jong solo aan de leiding.

Solo reed ze vervolgens naar de finish en daarmee naar haar eerste wereldtitel. het zilver was voor Mani en Cant kon in een sprint om het brons nog net De Jong voorblijven.


Thalita de Jong in actie tijdens het WK (PROSHOTS/ George Deswijzen)