Russische 'hackers' eisen bommelding Amsterdamse scholen op

Een Russische 'hackersgroep' heeft onder de naam Evacuation Squad de bommeldingen opgeëist die donderdag bij drie Amsterdamse middelbare scholen werden gedaan. Dat schrijft Het Parool.

"We doen wat we doen om een paar reden: we haten autoriteit en we houden ervan verwarring te veroorzaken", aldus een verklaring die in de Britse krant The Independent verscheen. In een aantal Engelse steden zou de groep ook bommeldingen hebben gedaan, alsmede in Parijs, Oslo en Stockholm.

"Wil je een dag vrij van school? Wil je de de politie weg leiden van een misdaad die je gaat begaan? Mail ons", zo was te lezen op het inmiddels verwijderde Twitteraccount @Ev4cuati0nSquad. Een bommelding op school zou een schamele 5 dollar kosten, en eentje bij een sportevenement 50 dollar.

Wat het doen van een bommelding precies met hacken te maken heeft is overigens niet geheel duidelijk. Net zo min als hoe het haten van autoriteit precies te rijmen is met de voorliefde voor de Russische president Vladimir Poetin die de groep volgens The Independent heeft.

Van der Laan
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had eerder laten weten dat de dreiging van een bomaanslag op de middelbare scholen, waaronder het Amsterdams Lyceum, 'uit terroristische hoek' kwam.

De scholen werden niet ontruimd. Een woordvoerder van een ervan had laten weten dat de melding onlogisch was: er zou een bom onder de school liggen en dat kon volgens de zegsman niet.