'Aidsvirus wordt resistent tegen medicatie'

Met de juiste medicatie is besmetting met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, veranderd van een dodelijke in een chronische aandoening. Maar dat kan veranderen doordat er stammen van het virus zijn aangetroffen die resistent zijn tegen het middel Tenofovir.

In zestig procent van onderzochte gevallen in Afrika bleek het virus resistentie tegen Tenofovir te hebben ontwikkeld, meldt de BBC. In Europa gaat het om twintig procent. Volgens de in The Lancet gepubliceerde studie bestaat de kans dat de resistente stammen van persoon op persoon kunnen worden overgedragen.

Volgens hoofdonderzoeker Ravi Gupta wordt de resistentie vermoedelijk veroorzaakt door onjuist medicijngebruik. Het virus reageert namelijk ongeveer zoals het menselijk lichaam op een vaccin: bij lage doseringen wordt het resistent. Ook zou het middel vaak niet regelmatig genoeg worden ingenomen door patiënten.

Gupta organiseert op dit moment vervolgonderzoek en roept op tot betere faciliteiten in arme Afrikaanse landen. Hiv is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog immer de dodelijkste infectieziekte ter wereld.