'Negers zijn apen' = humor

Een agent uit Gent, die op Facebook openlijk negers met apen vergeleek, is vrijgesproken van het aanzetten tot racisme. Volgens de rechtbank moet de opmerking van de Belgische politieman worden beschouwd als humor.

Flink Hans V plaatste onlangs een foto van een paar pikzwarte jongeheren op het sociale medium die bezig waren een politieauto te slopen. Hans voorzag de foto van de tekst: "Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren ... die zwarten uit de jungle niet."

Dit was tegen het zere been van de Gentse korpschef, die de agent wilde laten vervolgen wegens racisme en xenofobie. De rechtbank denkt hier gelukkig iets anders over en heeft de beste man vandaag vrijgesproken.

"De afbeeldingen – hoe verwerpelijk ook – kunnen zelfs als humoristisch beschouwd worden", luidt het vonnis volgens Het Nieuwsblad. "Het is niet met zekerheid bewezen dat de beklaagde wilde aanzetten tot racisme. Hij ontkende dat ook en wilde naar eigen zeggen ook alleen maar zijn kritische mening uiten over bepaalde allochtonen."

Wel zou de Belg onvoorzichtig zijn geweest omdat hij herkenbaar was als politieman. Zowel V. als zijn advocaat was niet komen opdagen in de rechtbank.