Olie duurder en Apple onderuit op Wall Street

De effectenbeurzen in New York lieten woensdag, in een beweeglijke handelssessie, een wisselend beeld zien. Een opleving van de olieprijzen stuwde het sentiment. Anderzijds zette zwaargewicht Apple de graadmeters onder druk, nadat het met een omzetwaarschuwing naar buiten was gekomen. Beleggers wachtten verder op het eerste rentebesluit van het jaar van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 16.156 punten. De bredere S&P 500 won 0,2 procent tot 1908 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 4542 punten.

Apple zag zijn beurswaarde met 4,6 procent afnemen. Voor het eerst in meer dan tien jaar voorziet het concern een daling van de opbrengsten in het lopende kwartaal, door een zwakkere vraag in onder meer China en concurrentie. Het afgelopen kwartaal werden overigens wel recordresultaten in de boeken gezet.

Boeing
Het aandeel van vliegtuigbouwer Boeing kelderde 7,6 procent. Hoewel er het afgelopen kwartaal een recordaantal commerciële toestellen waren afgeleverd, moest het concern een last van ruim een half miljard dollar in de boeken opnemen als gevolg van een verlaging van het productietempo voor de Boeing 747. Ook de vooruitzichten voor 2016 stemden investeerders somber.

Olie ging woensdag flink in prijs omhoog, na cijfers van overheidsinstantie Energy Information Administration (EIA). Daaruit bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week met 11,4 miljoen vaten zijn toegenomen. Volgens kenners was de toename al verwerkt door de financiële markten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 31,97 dollar en Brentolie stond 3 procent hoger op 32,75 dollar per vat.

De euro was 1,0877 dollar waard, tegen 1,8072 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Olie duurder en Apple onderuit op Wall Street
Olie duurder en Apple onderuit op Wall Street (Foto: ANP)