Mogelijk nieuwe, 'moderne' opzet Eredivisie

De Eredivisie gaat mogelijk een geheel nieuwe opzet krijgen. De hoge heren van de competitie gaan binnenkort om tafel met het bureau Hypercube, dat voor vele voetbalbonden de opzet van competities ontwerpt. Eredivisie CV-directeur Jacco Swart liet tegenover VI weten binnenkort met de clubs te gaan praten. "We willen kijken of het huidige model wel goed is met het oog op de toekomst."

De vraag is of de huidige opzet sportief en zakelijk nog wel afdoende is, vooral gezien de inkomsten die afnemen en de prestaties die de verkeerde kant op gaan. "We willen de competitie natuurlijk sportief houden, maar we moeten het ook voor bedrijven, media en fans zo aantrekkelijk mogelijk krijgen", aldus Swart. 

Jelle Goed, technisch manager van de KNVB, zei eerder al dat het degradatiesysteem in Nederland veel te makkelijk is. Slechts één ploeg degradeert automatisch, iets wat slechts in 19 van de 54 UEFA-landen het geval is. Daarbij zit geen enkele topcompetitie, behalve de Eredivisie - mits dat nog een topcompetitie genoemd mag worden. 

Peter Nieuwenhuis van Hypercube heeft nog geen idee wat er verwacht moet worden. "We gaan de gesprekken zonder vast idee in, dus wat het resultaat gaan worden is nog volkomen onbekend." Hij was eerder al betrokken bij het creeëren van het nieuwe systeem in België, wat doorgaans als vrij ingewikkeld gezien wordt. Er was kritiek op het systeem waarin de top-6 zich afscheidt en om de prijzen gaat spelen, maar inmiddels zijn de resultaten zowel financieel als sportief wel beter. 

"We willen altijd zorgen dat de spanning zo lang mogelijk vastgehouden wordt in een competitie. Zo hebben we de opzet voor de hoogste divisie in Denemarken bedacht, waar de competitie op een bepaald punt in tweeën gesplitst wordt. Het is niet zo dat we het Belgische of Deense model per se als dé oplossing voor Nederland zien, maar het ligt voor de hand dat er iets moderners uitkomt." 

Op het moment is de opzet in Nederland nog simpel. Alle ploegen spelen twee keer tegen elkaar en wie aan het eind de meeste punten heeft is kampioen. Eerlijker kan het dus niet, maar het lijkt mogelijk dat er kunstmatige grepen uitgehaald gaan worden om het vooral commercieel interessanter te maken. Uiteraard zijn wij benieuwd hoe voetballiefhebbers op FOK! een nieuwe opzet voor de Eredivisie voor ogen hebben, of misschien ziet men de huidige opzet het liefst gewoon blijven.