Sponsordeal: geld krijgen door Chinezen op te stellen

De eerste divisie in het Portugese voetbal heeft een nieuwe hoofdsponsor en dat zal men weten ook. De Chinese LED-lampjesgigant Ledman heeft dinsdag bekendgemaakt een deal te hebben gesloten met de overkoepelende organisatie voor Portugese voetbalcompetities. Diens president, oud-topscheidsrechter Pedro Proença, was in Beijing aanwezig voor de onderhandelingen en dat leverde de grote deal op.

Een van de gevolgen is dat de competitie niet meer de Segunda Liga zal gaan heten, maar vanaf komend seizoen als Ledman Proliga door het leven zal gaan. Dat is echter niet de meest opvallende clausule uit het contract, want in China wil men het niveau van het nationale voetbal flink verhogen. "En hoe kun je dat beter doen dan door tien voetballers verplicht te stallen in de eerste divisie van een Europees land?" zal men gedacht hebben.

De beste tien clubs zullen voortaan verplicht worden om minstens één Chinees in de selectie te hebben. Een willekeurige speler voor weinig kopen en die vervolgens de bank warm laten houden zit er niet in, want de spelers krijgen gegarandeerd de nodige speeltijd. Ook zullen drie clubs de eer krijgen om een Chinees als assistent-coach aan te mogen, al dan niet moeten stellen. Het is nog niet bekend of de gelukkige clubs degenen zijn die in de top-3 eindigen of dat ze op een andere manier gekozen worden. 

Het is een flinke en tot nu toe veruit de grootste stap van China in het Portugese voetbal. Vooral miljardair Qi Chen bezit al de nodige kleine clubs en werkt samen met een aantal provinciale voetbalbonden. Na 26 van de 46 speelronden staat het in de eerste divisie overigens nog erg dicht bij elkaar. Leixões staat met 30 punten op de negentiende plek, terwijl Gil Vicente en Feirense met 43 punten de top-5 afsluiten. Ook is niet bekend of de exacte top-10 van de ranglijst het geluk heeft een Chinees op te moeten stellen of dat de in de competitie acterende B ploegen van Porto, Sporting CP, Braga, Benfica en Vitoria de Guimarães er tussenuit gehaald worden. Zij kunnen immers ook niet promoveren.

Update 19.10 uur
Het plan om tien clubs verplicht een Chinees op te laten stellen is inmiddels flink afgezwakt. Stevige kritiek van onder meer de Portugese spelersvakbond heeft ertoe geleid dat een en ander op een andere manier geregeld wordt. Clubs kunnen nu een financiele bonus tegemoetzien als zij een Chinees opstellen, maar de hoogte van de bonus is niet bekendgemaakt. Het plan om drie coaches tot assistent-coach van een aantal clubs te benoemen gaat vooralsnog wel door.