MotoGP: Data crash tussen Rossi en Marquez blijft geheim

De oorzaak van de veelbesproken crash van MotoGP-rijder Marc Marquez tijdens de race in Sepang vorig jaar, zal voor altijd in nevelen gehuld blijven. De Honda-rijder was tijdens zijn val verwikkeld in een hevig gevecht met Yamaha-rivaal Valentino Rossi. Het slachtoffer claimde dat hij onderuit geschopt werd door Rossi, maar de vermeende dader zegt van niet. Tv-beelden gaven geen uitsluitsel, maar volgens een verklaring van Honda enige dagen na het ongeval, wijst de data uit dat Marquez' motor inderdaad te maken had met een plotselinge impact, dat zou duiden op een schop.

Die specifieke data zal echter op veroek van de internationale motorsportbond FIM voorgoed bewaard worden in de beruchte doofpot, met als argument dat de kwestie niet opnieuw opgerakeld moet worden. "Het is niet onze keuze," stelt Honda-kopstuk Livio Suppo, "maar de FIM heeft ons gevraagd niet nog meer olie op het vuur te gooien. Wij respecteren hun beslissing en accepteren hun verzoek."

"Het incident is door het sporttribunaal CAS bekeken en de zaak is daarmee gesloten," zegt FIM-president Vito Ippolito. "Het klopt dat de polemiek tussen Rossi en Marquez aan het einde van het seizoen tot ongekende hoogten steeg en daarom vragen wij aan alle betrokkenen om verdere controverse te voorkomen. Gedurende de laatste race in Valencia heeft Honda ons geinformeerd dat zij alle data hadden van het incident. Nu is die data in onze handen en de FIM en Honda hebben in overleg besloten deze niet naar buiten te brengen om verder polemiek te voorkomen."