Noorwegen stopt met terugsturen migranten

Noorwegen is tijdelijk gestopt met het terugsturen van migranten die via Rusland het land zijn binnengekomen. Volgens het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland daar om veiligheidsredenen op aangedrongen, meldden Noorse en Russische media zaterdag.

Rusland heeft aangegeven dat er maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de migranten te garanderen. Ook wil Rusland dat er beter wordt samengewerkt met Noorwegen. De Noorse minister Børge Brende van Buitenlandse Zaken zei tegen de zender NRK dat hij daar begrip voor heeft. Volgende week is er overleg over de situatie. Tot die tijd worden migranten niet teruggestuurd.

Noorwegen heeft de afgelopen weken tientallen migranten vanuit Storskog met de bus vervoerd naar de Russische plaats Moermansk. Het gaat daarbij om mensen die een geldig Russisch visum of ander soort verblijfsvergunning hebben. Mogelijk worden de migranten in het vervolg op het vliegtuig naar Moermansk of Moskou gezet.

Ongeveer 5500 mensen zijn via Rusland Noorwegen binnengekomen. Volgens de Noorse autoriteiten worden er zo'n vierhonderd teruggestuurd.

Noorwegen stopt met terugsturen migranten
Noorwegen stopt met terugsturen migranten (Foto: ANP)