FC Twente dieper in de problemen

Het nieuwe jaar van FC Twente lijkt beroerd te beginnen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tukkers heeft commissaris Ton Heerts bekendgemaakt, dat bij aan- en verkopen van spelers bij de ploeg uit Enschede "mogelijk handelingen zijn verricht, die op zijn minst vraagtekens oproepen". Dit meldt Tubantia vanavond op de website.

Het is niet duidelijk om welke handelingen het gaat, Heerts wilde daar niet op ingaan. Zoals bekend worden de boeken van FC Twente op dit moment onderzocht door Ernst & Young. Dat gebeurt in opdracht en onder regie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en de gemeente Enschede. Aanleiding voor dit onderzoek zijn dubieuze contracten, die vorig jaar via FootballLeaks uitlekten.

Zo wordt onder meer nader onderzocht of (voormalig) bestuursleden handelingen hebben verricht, waartoe zij niet bevoegd waren. Dit zou mogelijk kunnen duiden op het geheime aanhangsel in de overeenkomst tussen FC Twente en Doyen Sports. Uit dit aanhangsel, dat buiten oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan bij niemand bekend was, bleek namelijk dat de investeerders meer zeggenschap hadden over het transferbeleid dan bij de KNVB en de andere commissarissen bekend was.

Volgens Heerts zijn er in elk geval aanwijzingen, dat er 'nog meer' gebeurd zou zijn. Deze cryptische omschrijving doet vermoeden dat er richting zelfverrijking gedacht moet worden. Andere bronnen, die minder vaag zijn, suggereren dat er rondom de transfers van FC Twente zaken zijn verzwegen voor de KNVB, die wel gemeld hadden moeten worden.

Heerts: "We willen hierover absolute duidelijkheid. Om die reden onderzoeken we, in afstemming met de onderzoeker, de heer Knüppe, wat de exacte feiten zijn. Onno Jacobs heeft vanmiddag van het bestuur de opdracht gekregen dit onderzoek vorm te geven. Zoals eerder aangegeven, is er dit bestuur alles aan gelegen schoon schip te maken."