'Krasprobleem' Xbox 360 na 9 jaar voor hoogste rechter VS

Een rechtszaak die negen jaar geleden werd aangespannen tegen Microsoft, komt nu voor de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten. De rechtszaak werd opgestart vanwege een probleem met het dvd-station van de Xbox 360-console, die volgens de aanklagers structureel dvd-schijfjes bekrast als gevolg van een productiefout.

In de aanklacht wordt beweerd dat het dvd-station van de Xbox 360 dermate gevoelig is dat het de schijf die wordt afgespeeld laat ontsporen, waardoor er diepe krassen ontstaan met als gevolg dat de schijf onleesbaar wordt. Microsoft beweert dat het probleem geen productiefout is, maar dat het veroorzaakt wordt door roekeloze omgang met de console door de gebruiker. Tussen 2005 en 2008 kwamen er in totaal 55.000 klachten binnen bij Microsoft over bekraste dvd's.

Afgelopen vrijdag werd door de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten, de Federal Supreme Court, besloten dat het een beroep van Microsoft zal aanhoren om te kunnen besluiten of de class act lawsuit (groepsvordering) tegen het bedrijf gegrond is. Een class act of groepsvordering is een vorm van rechtszaak waarin een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengt. 

Volgens Microsoft is de status van een groepsvordering niet meer geldig omdat individuele claims verjaard zijn. In 2012 oordeelde een rechter al dat er niet genoeg eisers waren om een groepsvordering te kunnen verantwoorden, maar dat oordeel werd vorig jaar van de hand gewezen waarna de rechtszaak nieuw leven werd ingeblazen. Getuigenverklaringen melden dat Microsoft op de hoogte was van het probleem maar besloot er niets aan te doen. Drie suggesties om het probleem te verhelpen, waaronder het toevoegen van een onderdeel om de draaisnelheid van de drive te verminderen, werden door Microsoft van de hand gewezen.

Rechtszaak Xbox 360-krasprobleem naar hoogste rechtbank VS
Rechtszaak Xbox 360-krasprobleem naar hoogste rechtbank VS