Mogelijk politieke clash Iran-IsraŽl op Olympische Spelen

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de Europese taekwondoka's is dit weekeinde in Istanbul in volle gang, maar een van de resultaten zou voor een ongewenst neveneffect kunnen zorgen. 

In de klasse tot 58 kilogram veroverde de Israeliër Ron Atias verrassend een olympisch startbewijs. Hij zal komende zomer in Rio de Janeiro als een van de zestien deelnemers aan de start van de Spelen verschijnen. Uiteraard mooi voor Atias, maar een van de grote topfavorieten in die klasse is de Iraniër Farzan Ashourzadeh. De 19-jarige is de regerend wereldkampioen in zijn klasse en is de mondiale nummer twee op de ranglijst.

Op de Spelen zullen de deelnemers vermoedelijk opgedeeld worden in een groep van acht geplaatste atleten en een groep van acht ongeplaatste sporters, waarbij in de eerste ronde een geplaatste het tegen een ongeplaatste deelnemer opneemt. Uiteraard zal Ashourzadeh geplaatst zijn, terwijl Atias dat waarschijnlijk niet zal zijn.

Het gevolg: een reeële kans dat de twee in de eerste ronde tegenover elkaar komen te staan. Dan komt echter de ongelooflijk kinderachtige Iraanse regering om de hoek kijken: Iraanse sporters mogen het absoluut niet opnemen tegen Israeliërs! Als het daadwerkelijk zover komt zal Ashourzadeh zich dus noodgedwongen terug moeten trekken en kan hij puur vanwege belachelijke politiek in zijn thuisland zijn favorietenrol niet waarmaken. 

Het duurt nog wel even tot de loting voor de Spelen plaats zal vinden, maar wij hopen toch vooral dat er wat geluk in het spel zit en een politiek schandaal ontweken kan worden. Atias is overigens de eerste Israelische taekwondoka ooit die zich voor de Spelen geplaatst heeft.