Williams-kopstukken zien bijtanken niet zitten

Afgelopen week maakte FIA-president Jean Todt bekend dat er eerdaags gesproken gaat worden over de herintroductie van bijtanken in de Formule 1. Algemeen wordt aangenomen dat de teams niet zullen staan te juichen en de eerste die de twijfel hierover uitspreekt is Claire Williams. De topvrouw van het gelijknamige team stelt dan ook: "Ik ben er heel erg op tegen."  

En daar heeft de Britse zo haar redenen voor. "De fabrikanten hebben zojuist honderden miljoenen gepompt in de ontwikkeling van de hybride power units," zegt Willams. "Deze zijn voor de auto-industrie heel relevant en sluit aan bij het maatschappelijke vraagstuk over zuinig omgaan met energie. Wanneer we weer teruggaan naar bijtanken, leggen we die hele boodschap naast ons neer."

Williams krijgt bijval van Pat Symonds, de technische baas van Williams, maar dan vanwege een andere reden. Hij is van mening dat de sport minder interessant zal worden omdat de strategie dan de overhand zal nemen in de races. "Bijtanken neemt de onvoorspelbaarheid van het racen weg," stelt Symonds. "Momenteel baseren we onze tactiek op hoe de banden zich gedragen in de race en dat is niet noodzakelijkerwijs zoals we het van te voren bedacht hebben."

"Wanneer we weer moeten bijtanken bepalen we voor de race begint in welke ronde we een pitstop moeten maken en dan gaan we ook precies in die ronde naar binnen. Wanneer we terugdenken aan de periode waarin we mochten bijtanken dan waren de races minder leuk dan nadat het werd afgeschaft. Dus ik denk dat het een stap terug zal zijn."