Grote geldproblemen voor organisatoren Rio 2016

Het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2016 kampt met grote financiële problemen. Van het begrote budget van 1,8 miljard moet een kwart bezuinigd worden. Om dit te kunnen bereiken zullen er minder tribunes worden gebouwd en zullen er aanpassingen worden gedaan aan het olympisch dorp.

Toen Brazilië in 2009 de Spelen toegewezen kreeg was Brazilië een welvarend land met een sterk groeiende economie. De Brazilianen kampen nu echter met een van de grootste recessies die het land ooit heeft gekend. De inflatie is met tien procent gestegen en de waarde van de munt, de Braziliaanse real, is de afgelopen jaren met vijftig procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

Vanwege deze ontwikkelingen moet het organisatiecomité enorm bezuinigen. Zo zullen er vierduizend minder plekken worden gebouwd bij het meer waar de roeiwedstrijden plaats zullen vinden. Ook zal het zwemstadion geen 18.000 plaatsen, maar slechts 13.000 plaatsen hebben. Daarnaast moest sponsor Panasonic onverwachts inspringen om geld beschikbaar te stellen voor de openings- en sluitingsceremonie. Ook wordt er bezuinigd op het olympisch dorp. De appartementen van de sporters zullen niet uitgerust zijn met een tv, voor deze 'luxe' zal extra betaald moeten worden. Van het plan om sporters te laten betalen voor het gebruik van airconditioning is wel afgezien. 

Volgens het IOC is er echter geen reden tot paniek, de bezuinigingen zijn volgens Christophe Dubi juist iets om trots op te zijn. "We zijn altijd op zoek om dingen goedkoper te maken. De organisatoren hebben iets gevonden wat efficiënter kan, ik zal het dus zelf geen bezuinigingen noemen. Deze Spelen zullen een nieuwe norm zetten, het gaat de goede kant op!" Ook zal er van de sobere stadions volgens Dubi niks te merken zijn: "De prachtige natuur zal alles goedmaken."

Naast de financiële problemen kampt Rio 2016 ook met tegenslagen bij de bouw van verschillende stadions zoals het tennisstadion en de olympische wielerbaan. Ook zijn de milieuproblemen in het zeilwater nog lang niet opgelost. Zo werd er eerder deze week bekend dat er duizende dode vissen in het water ronddrijven.