Netflix blokkeert VPN-gebruikers

Iedereen die Netflix heeft weet inmiddels wel dat het aanbod van land tot land verschilt. Lullig, want die ene serie of film die wel op Netflix UK, Netflix US of zelfs Netflix BE te zien is is dat in Nederland vaak gewoonweg niet. Niet de schuld van Netflix natuurlijk - het is de rigide, ouderwetse, achterhaalde houding van de producenten van de series en films die het aanbod per regio frustreert, maar onzin is het natuurlijk wél.

De oplossing die veel mensen gebruikten was dan ook simpelweg een VPN of proxy in het land naar keuze, waarna de content van dat land zich meteen ontsloot. Ook andersom is dat handig, want zo kun je vanuit het buitenland toch gewoon het Nederlandse aanbod aanspreken.

Netflix besluit nu echter - ongetwijfeld onder druk van de producenten waarvan ze hun aanbod aanschaffen - om actief dergelijke proxies en VPN's te gaan blokkeren. Dus was je al nagenoeg volledig overgestapt van illegaal downloaden naar betaald aanbod via Netflix, dan kun je nu je spotnet of torrentprogramma wellicht weer gaan afstoffen.

Netflix hoopt snel het volledige aanbod wereldwijd aan te kunnen bieden, maar vrijwel iedereen die ook maar een béétje de ontwikkelingen op auteursrechtengebied heeft gevolgd zal begrijpen dat dat met de ouderwetse filmmaatschappijen en producenten niet snel zal gebeuren.

Intussen lijkt het erop dat binnen Europa mogelijk georestricties bij wet verboden worden. Dat zou betekenen dat in Europa Netflix het gehele aanbod in alle landen aan zou moeten bieden. Dat kan positief uitpakken, maar het is niet ondenkbaar dat producenten hun product eenvoudigweg dan niet meer in licentie geven aan Netflix. Dat zou meteen een forse tegenslag zijn voor het aanbod van Netflix.

Hoe krijg je mensen weer aan het downloaden?  Precies; maak betalen minder interessant!

Update

Inmiddels beginnen de eerste meldingen binnen te komen van geblokkeerde ip-adressen van VPN's en proxies. Zie screenshot hieronder (bron: Torrentfreak)

vpn block bij netflix