'IS achter aanslagen Jakarta'

In het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta waren donderdag meerdere ontploffingen te horen. Zeker een daarvan was bij een winkelcentrum, meldde de politie via Twitter. Volgens getuigen zijn er ook geweerschoten te horen, meldde de krant Straits Times. Er zijn meerdere doden gevallen gevallen.

Het winkelcentrum zit in een wijk met veel kantoren, hotels en ambassades. Het is nog niet duidelijk wie de schoten afvuurde. De politie heeft de omgeving afgezet.

Ook bij een politiebureau, een vestiging van Starbucks en op een kruising vlakbij gebouwen van de VN en bij de ambassades van Turkije en Pakistan zijn explosies geweest.

Volgens ooggetuigen hebben drie personen zich in het Starbuckscafé opgeblazen. In de buurt wordt nu no hevig geschoten, veiligheidstroepen zijn het café binnengevallen.

Update 08.00 uur:
Bronnen hebben aan de NOS gemeld dat er een Nederlandse VN-medewerker is omgekomen.

Update 09.57 uur:
De Indonesische politie heeft vier vermoedelijke militanten die een aanslag pleegden in Jakarta doodgeschoten. Het gebied waar de bomaanslag plaatshad is geheel afgezet, zei een politiewoordvoerder.

"We zijn het gebouw aan het doorzoeken van beneden tot boven", voegde hij eraan toe. Er was een vuurgevecht tussen de aanvallers en de politie in een bioscoop die in hetzelfde gebouw zit als een Starbucks café dat was aangevallen. "We zullen de situatie snel veilig kunnen verklaren", aldus de politie.

Starbucks liet weten al zijn zaken in Jakarta tot nader order gesloten te houden. In de Starbucks-zaak waar vlakbij een bomexplosie was, is volgens het bedrijf één klant gewond geraakt. De medewerkers zijn ongedeerd gebleven. De zaak zit in het Skyline-gebouw in de buurt van een politiepost.

De bomexplosies zijn duidelijk terreuraanslagen, maar vooralsnog zijn er geen indicaties dat militanten van Islamitische Staat (IS) erachter zitten, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Jakarta. President Joko Widodo riep iedereen op kalm te blijven.

Update 10.20 uur:
In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt de Nederlandse VN-medewerker niet te zijn omgekomen, wel is hij zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis.

Update 13.15 uur:
De aanslagen in Jakarta donderdag zijn 'zeker' het werk van Islamitische Staat. Dat heeft de chef van de politie in de Indonesische hoofdstad verklaard. Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen.

Deze terrorist zou in Syrië zijn. "Hij zit achter de aanval", aldus politiechef Tito Karnavian. Een verklaring van een nieuwsagentschap dat banden heeft met de terreurbeweging, wees ook in die richting. De aanval was gericht op buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdienst, aldus het agentschap.

Door de reeks bomexplosies en de schietpartij in het centrum van de stad kwamen zeven mensen om het leven. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie een Nederlandse VN-medewerker.
 

Explosies in Indonesische hoofdstad Jakarta
Explosies in Indonesische hoofdstad Jakarta (Foto: ANP)