De politie gaat drones inzetten, hoe zit het met de privacy van mensen?

Op veel openbare plekken in Nederland hangen camera's waarmee we in de gaten worden gehouden, binnen een niet al te lange tijd gaat de politie ook met drones vliegen. Wat betekent dat voor onze privacy? NOS stelde vier vragen aan advocaat Martin Hemmer van AKD Advocaten in Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in privacy.

Worden we straks overal gefilmd en gevolgd?
Voor het opsporen van verdachten en soms het handhaven van de openbare orde mag de politie straks drones inzetten. De politie mag niet zonder aanleiding een drone gebruiken in de hoop op een heterdaadje. De inzet moet dus proportioneel zijn, waarbij de belangen van de mensen tegen wie de opsporing niet gericht is moeten worden meegewogen. Daarnaast moet de politie middelen gebruiken die zo min mogelijk impact hebben op de burgers.

Moet de politie altijd vertellen wanneer er onbemande vliegtuigen worden ingezet?
De politie moet streven naar transparantie, wat ook steeds meer het geval is. Als de politie drones gebruikt voor de handhaving van de openbare orde zal de politie dat in principe altijd kenbaar moeten maken. Informatie over de inzet van een drone in het kader van opsporing kan achterwege worden gelaten, want ook criminelen zijn dan op de hoogte van de inzet van een drone wat averechts kan werken.

De politie wil ook drones gaan gebruiken bij grote evenementen. Hoe zit dat?
Bij evenementen moet aan de bezoekers duidelijk worden gemaakt dat er drones worden ingezet. Deze drones kunnen met minder scherpe camera's worden uitgerust om de privacy van mensen te waarborgen. De inzet zal dan eerder als proportioneel worden gezien. Daarnaast speelt het ook mee of de beelden alleen live worden bekeken, of dat ze ook opgeslagen worden. Als de beelden opgeslagen worden zal de inzet minder snel als proportioneel worden gezien.

Wordt de privacy van een verdachte ook meegewogen?
Of er nou drones worden ingezet of niet, opsporen en observeren heeft altijd impact op de privacy van de verdachte. Er zal eerder gekeken moeten worden naar de impact van drones op de privacy op andere mensen. Dat zal door justitie moeten worden beoordeeld voor de inzet wordt toegestaan.