Politie Keulen: daders waren Syrische asielzoekers

Een groep politieagenten die bij de verkrachtingen, mishandelingen, aanrandingen en rellen tijdens de jaarwisseling in Keulen betrokken waren melden dat ze er genoeg van hebben dat de Duitse overheid continu een verkeerd beeld probeert te schetsen van de gebeurtenissen die avond. De daders zouden wel degelijk zijn geïdentificeerd en niet bestaan uit Noord-Afrikaanse bendes, maar grotendeels om recent aangekomen Syrische vluchtelingen. Dat meldt Die Welt.

De agenten die met Die Welt gesproken hebben stellen dat er zo'n 100 verdachten staande gehouden en een deel daarvan ook daadwerkelijk is opgepakt en meegenomen. De agenten noemen het onzin dat niet bekend zou zijn wie de daders zijn.

'Maar een kleine minderheid was Noord-Afrikaan. Veruit de meeste verdachten kwamen uit Syrië,' zegt een agent tegen de krant. 'De meesten van hen waren pas gearriveerde asielzoekers. Ze lieten documenten zien die bij asielzoekerscentra worden verstrekt.'

Ook de berichtgeving dat het hoofddoel beroving zou zijn en het betasten slechts bijzaak was doen de agenten af als onzin. 'Het was juist andersom. Het doel was seksueel amusement. Ze omcirkelden een vrouwelijk slachtoffer en vergrepen zich aan haar'.

'Ik begrijp heel goed dat de agenten zich anoniem uitlaten over het voorval,' aldus de woordvoerder van de politievakbond Arnold Plickert. 'De agenten willen zich verdedigen en de onjuiste informatie die door de politiechef naar buiten is gebracht corrigeren'. Plickert bevestigt ook dat er minstens 80 persoonscontroles en arrestaties zijn verricht.