WK Darts: Van Barneveld door het oog van de naald naar halve finale

Raymond van Barneveld is door het oog van de naald gekropen om zich te plaatsen voor de halve finale van het wereldkampioenschap darts. De Hagenaar stond 0-3 achter in de kwartfinale tegen Michael Smith, maar wist na verlening het duel met 5-4 te winnen. 

Smith mocht aan de partij beginnen. Van Barneveld brak in de derde leg, maar Smith brak terug en pakte vervolgens de eerste set. De jonge Engelsman ging door en brak Barney direct. Hij kwam op 2-0 in sets en won de tweede set met 3-1. Ook de derde set ging naar Bully Boy. Bij Van Barneveld liep het nog niet helemaal terwijl Smith prima stond te gooien. 

Kersvers opa Van Barneveld begon eindelijk beter te gooien. Met een 121-finish in de tweede leg van set vier brak bij Smith en dat bleek later voldoende om de vierde set te pakken. De Hagenaar ging door en brak Smith direct in het begin van de vijfde set. Smith brak nog terug tot 2-2, maar met wederom een 121-finish was het Van Barneveld die ook de vijfde set op zijn naam wist te schrijven. 

Van Barneveld was op stoom en kon met 3-0 de stand gelijk trekken. De vijfvoudig wereldkampioen won negen van de laatste tien legs. Smith kon eindelijk weer eens een leg pakken aan het begin van set zeven. Het werd 1-1 en Barney brak Smith vanaf 64. Een leg was dubbel vier raak en Van Barneveld kwam 4-3 voor. 

Met de rug tegen de muur sleepte Smith er een beslissende set uit. Smith hield zijn eerste leg en brak met een mooie 130-finish op 2-0 te komen. Smith kreeg één pijl voor de wedstrijd, maar verzuimde. Barney gooide 96 uit en kwam op 2-1 en via dubbel acht werd het verlenging. Er moest in de finaleset immers met twee legs verschil worden gewonnen. 

Van Barneveld wist direct te breaken en stond op 101, blaar bleef steken op dubbel zestien. Smith kreeg nog eerst kansen op 122, maar faalde bij de tweede pijl. Dubbel zestien ging uit en Van Barneveld is door naar de volgende ronde. 

Raymond van Barneveld staat net zoals vorig jaar in de halve finale van het WK. (PRO SHOTS/Action Images)
Raymond van Barneveld staat net zoals vorig jaar in de halve finale van het WK. (PRO SHOTS/Action Images)