Duitsland: 17 miljard voor vluchtelingencrisis

De Duitse deelstaten zijn van plan om in 2016 gezamenlijk zo'n 17 miljard euro neer te leggen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. Dat bericht het dagblad Die Welt op basis van een rondvraag onder ministeries van Financiën van de deelstaten.

Zo verwacht Noordrijn-Westfalen komend jaar vier miljard euro kwijt te zijn aan vluchtelingen. Beieren rekent op 3,31 miljard euro. Alleen de stadstaat Bremen heeft geen informatie aan Die Welt verstrekt. Zonder die deelstaat komt het geplande bedrag voor de crisis op 16,54 miljard euro.

Volgens de krant pakken de werkelijke kosten in 2016 nog hoger uit. Het dagblad wijst erop dat de deelstaten hun begrotingen hebben gebaseerd op de verwachte vluchtelingeninstroom dit jaar. Er zouden 800.000 vluchtelingen naar Duitsland komen, maar dat waren er eind november al 965.000.

Duitsland is de favoriete bestemming voor veel van de asielzoekers. Dit jaar kost de immense toestroom van vluchtelingen Duitsland naar schatting zo'n 15 miljard euro, zo werd in oktober bekend. Een deel daarvan komt voor rekening van de deelstaten.

Duitsland: 17 miljard voor vluchtelingencrisis
Duitsland: 17 miljard voor vluchtelingencrisis (Foto: ANP)