'Vluchtelingen zijn Paard van Troje'

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft stof doen opwaaien met zijn jaarlijkse kersttoespraak op tv, meldt de NOS. In zijn toespraak vergeleek Zeman de komst van grote aantallen vluchtelingen met het binnenhalen van het Paard van Troje.

Zeman is ervan overtuigd dat Europa niet heeft te maken met een 'spontane' vluchtelingstroom, maar met een 'georganiseerde invasie', zo zei hij. 'Soms voel ik me Cassandra, die waarschuwde tegen het binnenhalen van het Trojaanse paard.' Zeman lag eerder al onder vuur vanwege uitspraken over de vluchtelingencrisis.

De president sprak zich opnieuw uit tegen het opnemen van vluchtelingen in Tsjechië. 'Dit land is ons land.' Zeman zei dat er compassie moet zijn voor ouderen, zieken en kinderen, maar niet voor jonge mannen. Volgens Zeman spelen die IS in de kaart door naar Europa te komen. Hij riep de mannen op in hun vaderland te blijven om te vechten tegen de terreurorganisatie.

Volges premier Bohuslav Sobotka was de toespraak van Zeman gebaseerd op vooroordelen. De sociaal-democraat sprak van de 'gebruikelijke simplificatie' door de president. In september schaarde Zeman zich achter een petitie die stelt dat 'immigratie een fundamentele bedreiging vormt voor de stabiliteit van Europa'. De petitie werd gelanceerd door de Zemans voorganger Vaclav Klaus, die tot 2013 president was.