Hamilton geeft niets om wat anderen van hem vinden

Hij mag dan meer gewonnen hebben in zijn leven dan welke Britse Formule 1-coureur dan ook, de populariteitsprijs zal Lewis Hamilton in zijn geboorteland niet snel winnen. Waar de trotse Britse natie momenteel op het gebied van voetbal, cricket en rugby weinig weet te winnen, rijgt Hamilton de zeges aaneen. Toch lijken de Britten ernstig verdeeld over hoe ze Hamilton moeten waarderen. De grootste struikelblokken lijken diens persoonlijkheid en, misschien nog wel meer, diens flamboyante levensstijl te zijn.

Niet alleen resideert Hamilton al jaren buiten het Britse eiland en dweept hij met Amerika, zijn jetset levensstijl vol luxe en glamour valt niet altijd even goed bij zijn landgenoten. De eindeloze reeks portretten met wereldsterren uit de showbiz die Hamilton deelt met de wereld via social media, wordt door de nodige Britten als irritant en opschepperig ervaren. Ook liet hij zich ooit negatief uit over zijn geboorteplaats Stevenage, dat hij een 'not-so-nice-place' noemde, waaruit al snel geconcludeerd werd dat Hamilton zich afzette tegen zijn eigen komaf. Een eerder dit jaar verschenen artikel in The Telegraph concludeerde dan ook dat het onmogelijk is om Hamilton aardig te vinden.    

Die conclusie gaat dan wellicht wat ver, feit blijft dat de antipathie van een flinke hoeveelheid Britten jegens Hamilton extra opvallend is, omdat andere Britse kampioenen als Nigel Mansell en Damon Hill in hun topdagen ongekend populair waren en op Silverstone zelfs fenomenen als Mansell-mania en Hill-hysteria ontketenden. Of het Hamilton raakt is niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat hij niet van zins is te veranderen. Sterker, hij roept andere rijders op om ook meer persoonlijkheid aan de wereld te tonen.

"De Formule 1 heeft persoonlijkheden nodig, en ik denk dat iedereen persoonlijkheid in zich heeft," meldt de wereldkampioen aan TV3. "Ze zijn er alleen te bang voor, ze denken dat ze zich op de vlakte moeten houden, terwijl ik zeker weet dat ze dat niet doen wanneer ze thuis zijn. Hoe meer wij als individuen uit onze schild kruipen, des te beter dat is voor onze sport. In het begin hield ik me ook op de vlakte omdat ook ik dacht dat dat moest, maar tegenwoordig kan ik echt mezelf zijn."

Collega en voormalig teamgenoot Jenson Button meldde recent aan Sky Sports dat hij maar weinig contact heeft met zijn landgenoot. "Op het persoonlijke vlak ken ik hem eigenlijk niet zo goed," zei Button eerder deze maand, "en ik denk dat dat voor de rest van de coureurs ook geldt. Lewis is erg op zichzelf." Dat viel Sky Sport-analist Martin Brundle ook al op. De oud-coureur merkte op dat Hamilton zich tijdens de rijdersparade in Abu Dhabi afzonderde van de andere coureurs. "De wagen stond vol met rijders, en voor de zoveelste keer zat Hamilton vooraan, in zijn eentje," zei Brundle destijds. "Hij kwam alleen naar buiten en had geen contact met de andere rijders."

Maar wat anderen ervan zeggen maakt Hamilton ogenschijnlijk niet veel uit. "Ik ben op een punt aangekomen dat het me niet meer uitmaakt wat anderen ervan vinden," zegt hij. "Dit is wie ik ben en het maakt niet uit of dat geaccepteerd wordt, want ik stap in de auto en ik ga winnen. Het geeft heel veel kracht wanneer je dat kan doen. Niet jezelf kunnen zijn is de grootste misdaad die je jezelf aan kan doen."