'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven'

De baas van de Nationale Bank van België wil dat vluchtelingen sneller aan de slag kunnen in Belgische bedrijven. Zakenkrant De Tijd publiceerde op tweede kerstdag een interview waarin centrale bankgouverneur Jan Smets het belang van vluchtelingen voor de economie van onze zuiderburen aanstipt.

"Ik pleit ervoor vluchtelingen sneller in te schakelen in de bedrijven", liet hij optekenen. "Op die manier kunnen ze leren op de werkvloer en zo de taal vlugger machtig worden. De ondernemingen moeten beseffen dat ze die mensen hard nodig zullen hebben als de vergrijzingsgolf binnenkort toeslaat bij de autochtone Belgen."

Net als in Nederland kost ook in België de grote toestroom van vluchtelingen uit landen als Syrië veel geld. "Als je het budgettair bekijkt, leidt de vluchtelingencrisis tot extra kosten voor de begroting, ook in België. Er moeten opvang en huisvesting worden gecreëerd", geeft Smets toe. "Maar die extra overheidsuitgaven leiden ook tot meer economische groei. Al is die niet erg groot."

De Nederlandsche Bank (DNB) zei eerder deze maand ook al dat de grote stroom vluchtelingen die ons land te verwerken krijgt, de komende tijd waarschijnlijk een miniem positief effect heeft op de economie. In 2017 zou het gaan om een extra economische groei van 0,14 procentpunt ten opzichte van bestaande ramingen. Ook in ons land zijn het vooral de extra uitgaven van de overheid die voor een kleine stimulans van de economie zorgen. De werkloosheid zou dan met 0,1 procentpunt extra omlaag kunnen gaan, terwijl het Nederlandse overheidstekort volgens DNB marginaal verslechtert.

'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven'
'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven' (Foto: ANP)