Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen

Nederlanders versturen steeds minder post. Het aantal verzonden geadresseerde poststukken is in vijf jaar tijd met bijna een derde teruggelopen. Vorig jaar werden er ten opzichte van 2013 circa 8 procent minder brieven, bladen en andere uitgaven op de bus gedaan, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De consument en het bedrijfsleven stappen steeds vaker over naar bijvoorbeeld elektronische alternatieven. Postvervoerbedrijven proberen de omzet die zij hierdoor mislopen op te vangen door hun prijzen te verhogen.

De omzet in de markt kwam vorig jaar 'slechts' 2 procent lager uit dan in 2013. De prijzen lagen gemiddeld 6 procent hoger.

Zakelijke afzenders
Van de stukken die nog wel hun weg naar de Nederlandse brievenbussen vinden, is de overgrote meerderheid afkomstig van zakelijke afzenders. Consumenten verstuurden vorig jaar 250 miljoen brieven, terwijl de totale postmarkt circa 3,5 miljard poststukken bedroeg.

PostNL is vrijwel de enige partij die actief is in de bezorging van consumentenpost. Het beursgenoteerde bedrijf is ook actief op de zakelijke markt. Maar daar ziet PostNL zijn marktaandeel volgens de ACM de laatste jaren wat teruglopen.

Op de zakelijke markt zijn er naast PostNL meer partijen actief. Zo bezorgt Sandd twee dagen per week. Daarnaast zijn er ruim honderd andere postbedrijfjes die regionaal of lokaal tot vijf dagen per week post bezorgen. In totaal telde Nederland vorig jaar 116 postvervoerders. Dat waren er 4 procent meer dan vijf jaar eerder.

Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen
Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen (Foto: ANP)