Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag

De nog steeds erg populaire stripfiguurtjes Suske en Wiske hebben zaterdag hun zeventigste verjaardag gevierd. Op 19 december 1945 verscheen in België de allereerste strip met het duo in de hoofdrol: Het eiland Amoras.

Ter ere van dat jubileum werd de familie van bedenker Willy Vandersteen zaterdag ontvangen op het stadhuis in Antwerpen en stonden er tal van activiteiten op het programma in het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.

Ondanks hun gezegende leeftijd zijn Suske en Wiske en hun vrienden Lambik, Sidonia, Jerom en co nog erg actief. De afgelopen zeven decennia werden ze al meermaals aangepast om eigentijds te blijven en er werden ook al verschillende spin-offs uitgebracht, waarvan vooral de op volwassenen gerichte "Amoras"-reeks het goed deed. "Amoras 5: Wiske" won onlangs nog de Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het afgelopen jaar.

Musical
In Nederland reist momenteel de musical Suske en Wiske - De circusbaron langs de theaters. Ben Cramer, Stijn Mac Gillavry, Liset Vrugteveen, Robbert van Unnik, Eline Schmidt en Erik Plageman nemen hierin de hoofdrollen voor hun rekening.

In de voorstelling wordt de oersterke Jerom op mysterieuze wijze ontvoerd en biedt de ringmeester (Ben Cramer) Lambik een rol als clown, ofwel circusbaron, aan. Lambik neemt de baan aan en ontdekt al snel aanwijzingen die leiden in de richting van de verdwenen Jerom.

Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag
Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag (Foto: BuzzE)