Rutte: 'ik heb een kutbaan'

Het hoge woord is eruit. We weten nu waarom Rutte het land om zeep aan het helpen is. Hij is namelijk gefrustreerd omdat zijn baan - hoewel 'een waanzinnige eer' - helemaal niet leuk blijkt te zijn. En wat doe je als je een kutbaan hebt? Juistem; je gooit er met je pet naar en doet maar wat.

Natuurlijk parafraseren we hier een beetje op basis van zijn gesprek met de Telegraaf zaterdag, maar dat hij zijn baan kut vindt is wel duidelijk.

Hij voelde - naar eigen zeggen - de verantwoordelijkheid van zijn werk het afgelopen jaar zwaarder dan andere jaren. "Dit jaar heb ik de verantwoordelijkheid van mijn functie heel zwaar gevoeld. 2014 was met die verschrikkelijke MH17-ramp natuurlijk ook een zwaar jaar. MH17 was ook in 2015 nog heel erg voelbaar", aldus Rutte.

Ook de vluchtelingencrisis en de toegenomen terreurdreiging maakte 2015 een heftig jaar voor Rutte. "In mijn baan ontmoet je logischerwijs veel mensen die te maken hebben met verdriet. En ik ontmoette ook mensen die angst hebben voor terreur of de asielinstroom. De baan heeft leuke aspecten, maar ik kan niet zeggen dat het een leuke baan is", zegt de minister-president.

Hij denkt niet dat de nasleep van de Teevendeal blijvende schade heeft aangericht. "Ik heb de Kamer toegezegd dat ik lessen ga trekken en wil werken aan herstel van vertrouwen. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het effect heeft op andere terreinen. We hebben altijd goed samengewerkt met partijen en daar willen we mee doorgaan".

Of de kamer hem op zijn woord gelooft, of dat zou moeten, blijft even in het midden.

'Het premierschap is geen leuke baan'
'Het premierschap is geen leuke baan' (Foto: ANP)