Fiscus mag naam tipgever geheim houden

De Belastingdienst mag de naam van een tipgever in een zaak tegen zwartspaarders geheim houden. Dat oordeelt de Hoge Raad vrijdag.

De tipgever gaf in 2009 Nederlanders aan die voor de fiscus hadden verzwegen dat ze een bankrekening in Luxemburg hadden. De vermeende zwartspaarders willen weten wie de tipgever is. Uit het vrijdag gepubliceerde oordeel blijkt dat inmiddels 71 van de 76 personen over wie de Belastingdienst informatie kreeg, hebben erkend dat ze in Luxemburg een of meer bankrekeningen hebben.

Eerder bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat de ambtenaren de naam van de tipgever wel hadden moeten noemen tegenover de rechter. De Hoge Raad heeft die uitspraak nu vernietigd en verwijst de zaak naar een ander gerechtshof.

Jacht
Nederland maakt de laatste jaren flink jacht op zwartspaarders. Sinds 2002 leverde het zeker 1,6 miljard euro aan naheffingen en boetes op. Circa 34.000 mensen kozen eieren voor hun geld en gaven hun zwart geld in het buitenland toch maar op aan de fiscus.

De Belastingdienst vreest dat mogelijke tipgevers afhaken als de dienst wordt gedwongen de naam van de tipgever vrij te geven. Het ministerie van Financiën is dan ook tevreden met deze uitspraak.

'Het is van belang dat een tipgever op absolute anonimiteit kan rekenen. Dat ondersteunt een effectieve aanpak van zwartspaarders door de Belastingdienst', aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) die hoopt dat er "voor alle betrokkenen"snel duidelijkheid komt.

Fiscus mag naam tipgever geheim houden
Fiscus mag naam tipgever geheim houden (Foto: ANP)