'Teeven-deal deugde niet'

Voor de PvdA staat voorop dat de deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel 'niet deugt'. Aan deze conclusie van de commissie-Oosting, die de affaire onderzocht, houdt de regeringspartij zich vast. Het is niet goed als in deze zaak nieuwe mist wordt opgeworpen, zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag.

Volgens hem ging dat vorige week tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte niet helemaal goed. Hij suggereerde dat er mogelijk meer achter de deal zat. Samsom wil opheldering van Rutte. Wat Samsom betreft moet de uitkomst van oud-ombudsman Marten Oosting hét uitgangspunt zijn. "De deal mocht niet."

Samsom leek niet zo zwaar te tillen aan het feit dat Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff als VVD-Kamerleden de toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten adviseerden bij het opstellen van een persbericht. Volgens de PvdA'er hebben zij de minister gewezen op risico's en behoed voor een fout in het persbericht. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt werd ook vooraf ingelicht over het persbericht.

PvdA: Teeven-deal deugde niet
PvdA: Teeven-deal deugde niet (Foto: ANP)