Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar

De nieuwe Star Wars-film The Force Awakens heeft een Kijkwijzer-classificatie van 12 jaar en ouder gekregen. Dat heeft het instituut dat advies geeft of films, series en games geschikt zijn voor jonge kinderen, op zijn website gemeld.

Deze leeftijdskeuring betekent in principe dat iedereen de film mag zien, maar dat kinderen onder de 12 jaar begeleid moeten worden door een volwassene. The Force Awakens heeft dezelfde classificatie gekregen als de vorige Star Wars-films. Wel waarschuwt de Kijkwijzer dat er in de film geweld zit en angstige scènes. Als de film geschikt was bevonden voor 16 jaar en ouder, hadden kinderen onder de 16 jaar Star Wars 7 niet in de bioscoop mogen zien.

De Kijkwijzer kon de film pas heel laat beoordelen omdat het materiaal eerder niet beschikbaar was. Het nieuwste deel in de Star Wars-reeks draait vanaf woensdagochtend 10.00 uur in de Nederlandse bioscopen. Voor de film waren in de voorverkoop al meer dan 115.000 kaarten verkocht. Om aan de vraag naar alle kaarten te kunnen voldoen, wordt de capaciteit van het aantal voorstellingen verhoogd: sommige theaters blijven 's nachts open om The Force Awakens 24 uur per dag te kunnen draaien.

In Star Wars 7 wordt de strijd tussen goed en kwaad in het 'galaxy far far away' voortgezet. Acteurs Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill keren terug als Han Solo, Prinses Leia en Luke Skywalker. Daarnaast worden er veel nieuwe personages geïntroduceerd. Regisseur J.J. Abrams heeft zowel recensenten als fans gevraagd verder niets over het plot te verraden, om het plezier van fans die de film niet direct zien niet te verpesten. De Nederlandse recensenten in kranten en op radio en televisie zijn zeer lovend.

Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar
Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar (Foto: BuzzE)