Boeren verdienen minder door lagere prijzen

Boeren zagen hun inkomsten afgelopen jaar teruglopen omdat de prijzen voor veel agrarische producten lager waren. Vooral voor melk, varkens en suikerbieten werd door afnemers een stuk minder betaald.

De inkomsten in de landbouw zijn 4,6 procent gedaald, blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR.

Boerenorganisaties klagen al langere tijd over de lage prijzen op de markt. In Frankrijk, Duitsland en België leidde de onvrede hierover deze zomer nog tot grootschalige protestacties en blokkades van wegen. Het zakken van de melkprijs in Europa ligt extra gevoelig omdat Brussel begin dit jaar juist de melkquota heeft afgeschaft. Hierdoor kon er meer worden gemolken.

Glasgroentetelers
Het LEI heeft in kaart gebracht wat een en ander betekent voor de verschillende sectoren. Het blijkt dat veel varkenshouders flink in de rode cijfers zijn gedoken.

Met glasgroentetelers ging het juist weer erg goed. In 2014 waren de groenteprijzen nog zeer laag als gevolg van de Russische importboycot. Inmiddels zijn vooral in Azië andere afzetmarkten gevonden.

Pluimveehouders
Veel pluimveehouders konden profiteren van een toegenomen vraag naar eieren vanuit de Verenigde Staten. Aan de overzijde van de oceaan zijn veel bedrijven geruimd in verband met een uitbraak van de vogelgriep.

In de Nederlandse landbouw werd dit jaar alles bij elkaar 1 procent meer geproduceerd, aldus het CBS. Dit had er mee te maken dat er meer producten uit de veehouderij konden worden afgezet, onder andere flink meer melk.

Boeren verdienen minder door lagere prijzen
Boeren verdienen minder door lagere prijzen (Foto: ANP)