Front National wint geen enkele regio

Het Franse Front National (FN) heeft volgens de socialistische Franse premier Manuel Valls in de tweede ronde van de regioverkiezingen zondag in geen enkele regio gewonnen. Opiniepeilers gaven kort na sluiting van de stembussen al in hun prognoses aan dat het front er niet in is geslaagd een regio te winnen, ook niet in de drie waar de overwinning voor het FN in de eerste ronde afgelopen week erg groot was.

De meeste regio's gaan naar de centrumrechtse oppositie onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy en als tweede komen de socialisten uit de bus. Een week geleden was het FN de grote winnaar en kreeg over het hele land gezien de meeste stemmen. Nu lijkt het front weg te zakken naar een derde plaats, vooral door tactische samenwerking tussen kandidaten van links en die van de centrumrechtse Sarkozy en door een opvallend hoge opkomst.

In drie regio's trokken de socialisten hun kandidaat voor het presidentschap terug. Veel linkse kiezers hebben op centrumrechtse kandidaten gestemd om een overwinning van het FN te voorkomen. De hogere opkomst in regio's waar het FN 6 december sterk was, wees volgens Franse media op een groot aantal kiezers dat toch maar ging stemmen om het front buiten de deur te houden.

Marine Le Pen vat haar verlies niet dramatisch op. Ze wees er zondagavond op dat het front in veel regioparlementen de grootste partij is. Ze dankte de kiezers die "de moed en vastberadenheid" hadden om op het FN te stemmen, "ondanks alle laster van (premier) Valls en (parlementsvoorzitter) Bartelone".

Front National wint geen enkele regio
Front National wint geen enkele regio (Foto: ANP)