'Onverslaanbare' gewichtheffer Ilyin breekt wereldrecord

Gewichtheffer Ilya Ilyin heeft tijdens de President's Cup in het Russische Grozny twee wereldrecords in de klasse tot 105 kilogram verbroken. De 27-jarige Kazakh tilde bij het stoten 246 kilogram boven zijn hoofd, een nieuw wereldrecord. Ook zijn totaal van 437 kilogram was het hoogste ooit voor de gewichtsklasse.

Ilyin komt maar zeer zelden in actie in competities, maar is sinds hij op het WK voor junioren van 2005 zijn internationale debuut maakte nog nooit verslagen. Hij zorgde voor een unieke prestatie door wereldkampioen te worden in drie verschillende gewichtsklasses. In 2005 was hij - zelfs nog als junior - de beste ter wereld in de klasse tot 85 kilogram, in 2006 en 2011 pakte hij de wereldtitel tot 94 kilo en vorig jaar werd hij wereldkampioen in zijn huidige klasse tot 105 kilogram. Daarnaast pakte hij in 2008 en 2012 olympisch goud.

De President's Cup in Grozny, onderdeel van de IWF Grand Prix Series, was het eerste niet-kampioenschap waar Ilyan op internationaal niveau aan meedeed. Bij het trekken kwam hij tot 191 kilogram, één kilo meer dan bij het behalen van zijn wereldtitel vorig jaar. Het stoten begon hij met 231 kg, waarna hij een enorme sprong maakte naar 246 kilo. Dat was maar liefst vier kilogram meer dan het 'oude' wereldrecord wat Ilyin vorig jaar op het WK zelf neerzette.

Ogenschijnlijk zonder moeite en in razend tempo knalde de Kazakh het gewicht boven zijn hoofd, waardoor hij naast een wereldrecord in het stoten ook tot een totaalgewicht van 437 kg kwam. Dat was er één meer dan de Wit-Rus Andrei Aramnau tijdens diens gouden olympische wedstrijd in 2008 en betekende dus nog een wereldrecord. Een derde poging kwam er niet meer van Ilyin in Grozny.

Ilyin tilt 246 kilogram boven zijn hoofd (Bron: YouTube)