HP belazert de boel

HP heeft onterecht geadverteerd dat de AMD A8-7050, die in verschillende van hun laptops zit, een quad-core processor is. Een oplettende koper zag in taakbeheer slechts twee grafieken staan. Bij een quad-core moeten dat er vier zijn.

Hardware.info merkte op dat er een groot prestatieverschil zit tussen quad-core en dual-core processoren en nam contact op met HP. De klantenservice van HP bleef in de eerste instantie volhouden dat de AMD A8-7050 een quad-core was, maar na meerdere tests van HWI bleek dat het toch echt een dual-core is.

De A8-7050 is nergens te vinden op de website van AMD en het lijkt erop dat deze processor alleen in een aantal laptops van HP te vinden is. Het is mogelijk dat HP deze chips zelf ontworpen heeft. De A8-processoren zijn normaliter quad-cores en het is dus goed mogelijk dat er hierdoor een naamsverwarring is ontstaan.

In advertenties, op de website en op de doos van de laptop staat dat het om een quad-core processor gaat, maar op Amerikaanse webshops staat wel aangegeven dat het om een dual-core gaat.

Uit benchmarks van HWI valt op te maken dat de processor zo'n 45% minder prestaties heeft vergeleken met een gelijkwaardige, quad-core processor.

Er zijn verschillende modellen met deze processoren in de omloop, zoals de 17-p074nb, 17-p030nd en 17-p031nd. Onder andere de studentenshop Computervoorschool.nl, Bol.com, Mycom en BCC verkochten deze uitvoeringen.