Trump: moslimvrienden zijn het met me eens

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft gezegd dat moslimvrienden van hem achter zijn plan staan om moslims tijdelijk de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren. Trump wil met zijn plan "gevaarlijke moordenaars" buiten de deur houden en terroristische aanslagen voorkomen.

Trump zei dit woensdagavond in een vraaggesprek met CNN. Hij verdedigde zo zijn omstreden standpunt. "Ik bewijs de moslims een dienst, veel van mijn islamitische vrienden zijn het met me eens, ze zeggen: Donald, je hebt iets fantastisch voorgesteld."

De opschudding die zijn suggestie in binnen- en buitenland heeft veroorzaakt, weet Trump aan zijn politieke tegenstanders onder wie "de Republikeinse gevestigde orde". Trump zei dat het tijd wordt dat die "gevestigde orde hem met respect gaat behandelen". Anders zou hij kunnen overwegen het presidentschap op eigen houtje na te streven, buiten de Republikeinse partij om.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn 8 november volgend jaar. De Republikeinen kiezen op hun partijcongres in Cleveland in juli hun presidentskandidaat.

Trump: moslimvrienden zijn het met me eens
Trump: moslimvrienden zijn het met me eens (Foto: ANP)