Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen"

De nederlaag bij VfL Wolfsburg en de daarbij behorende uitschakeling in de Champions League was voor Manchester United-coach Louis van Gaal moeilijk te bevatten. Zijn ploeg speelde alleszins acceptabel, scoorde twee keer nadat van de laatste drie duels er twee in 0-0 eindigden, maar het was niet genoeg de nederlaag (3-2) te voorkomen. "Ik ben blij dat we weer hebben gescoord, maar niet blij met het feit dat we beide keren meteen erna een goal weggaven. Ik moet nog analyseren hoe dat heeft kunnen gebeuren. Normaal is dat een aspect dat we goed beheersen", zei Van Gaal na het duel in Duitsland. Wolfsburg plaatste zich samen met PSV, dat thuis CSKA Moskou versloeg, voor de knock-outfase van de Champions League. ManUnited moet verder in de Europa League.

"Dit resultaat is moeilijk te begrijpen", meende Van Gaal, "Het was een 'crazy' wedstrijd. We hadden de kans om te winnen, we hebben ervoor geknokt maar met tien man in de slotfase (door een blessure) konden we niet meer dan we deden. We wisten dat het een groep was waarin alles dicht op elkaar zat. Kijk ook maar naar de resultaten: het is steeds 1-0 of 2-1. En ik herinner me een paar beslissingen van de scheidsrechter in ons uitduel tegen PSV die niet positief waren voor ons. Net als vandaag."

Van Gaal doelde met name op een afgekeurde treffer van Jesse Lingard. Juan Mata zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan. "Als je dat als grensrechter kunt zien ben je heel goed. Als je de goal eerst goedkeurt en vervolgens na protesten alsnog afkeurt, is dat volgens mij vreemd", mopperde de voormalig bondscoach die troost vond in nieuwe uitdagingen. "Op de Champions League moeten we een jaar wachten, maar we hebben genoeg om voor te knokken: de FA Cup en de Premier League."

Van Gaal laat zich niet gauw negatief uit over zijn spelers, maar was duidelijk niet tevreden over het spel van zijn Duitse middenvelder Bastian Schweinsteiger. "Ik haal een speler nooit zo maar naar de kant", zei Van Gaal over de wissel in de 69e minuut. "Bastian wil zijn beste niveau halen, zeker in Duitsland." Dat lukte niet, vond Van Gaal. "Ik kan niet zeggen dat ik de Schweinsteiger heb gezien uit mijn tijd als coach van Bayern München."

Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen" (Pro Shots / Joep Leenen)
Van Gaal: "Moeilijk te begrijpen" (Pro Shots / Joep Leenen)