Witte Huis: Trump kan geen president worden

Het Witte Huis heeft dinsdag in Washington laten weten dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zichzelf buitenspel heeft gezet in de strijd om het presidentschap. De Amerikaanse regering betoogt dat Trumps stelling afgelopen maandag over het niet meer toelaten van moslims hem totaal ongeschikt voor het presidentschap maakt. Andere Republikeinse leiders zouden onmiddellijk duidelijk moeten maken dat ze Trump niet als kandidaat voor het presidentschap steunen, aldus het Witte Huis.

De 69-jarige miljardair Trump wil voor de Republikeinse partij volgend jaar november meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij jaagt vaak mensen tegen zich in het harnas met boude uitspraken. Ook in Republikeinse gelederen is nu veel afkeer van zijn stelling dat in de strijd tegen terrorisme moslims voorlopig niet meer het land in zouden mogen.

Moslims de toegang tot de VS ontzeggen is een bedreiging voor de nationale veiligheid, zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, dinsdag in een reactie. Johnson zei dat dit "de pogingen belemmert om in contact te komen met de islamitische gemeenschap. Dat zou onverantwoordelijk zijn en indruisen tegen de inspanningen die zijn gericht op de nationale veiligheid", beklemtoonde de bewindsman.

Zijn collega van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei dinsdag op bezoek in Parijs dat Trumps stelling "op de meest diplomatieke manier gezegd: niet opbouwend is".

Witte Huis: Trump kan geen president worden
Witte Huis: Trump kan geen president worden (Foto: ANP)