Vluchtelingen Apeldoorn weigeren eten

Vluchtelingen in de Apeldoornse noodopvang hebben dinsdag hun ontbijt en lunch geweigerd, schrijft het AD. Ze protesteren tegen de slechte omstandigheden in het kamp. Dinsdagmiddag volgen waarschijnlijk meer acties.

De Syrische vluchtelingen hebben steeds meer moeite met de opvang in tenten en de steeds verder verslechterende sanitaire voorzieningen. Een afvaardiging van de vluchtelingen heeft dinsdag aan het begin van de middag een afspraak met de politie. Die kwam dinsdagochtend naar het kamp om de gemoederen te bedaren.

Rond deze tijd (14:00 uur) bepalen de vluchtelingen of er later op de dag nog andere acties komen, bijvoorbeeld een demonstratie in de stad. Ze eisen op zo'n kort mogelijke termijn een andere opvangplek.

Vechtpartij
Afgelopen vrijdag was er nog een vechtpartij in de Apeldoornse noodopvang. Die was omvangrijker dan de politie meldde, schrijft De Stentor. Een jonge Eritreeër wilde voordringen in de rij voor het avondeten en een oudere Syrische man zei daar wat van. Het gevolg was een vechtpartij waarbij vluchtelingen de boel kort en klein sloegen.

Een woordvoerder van de vluchtelingen geeft het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de schuld van dat incident. In een half uur tijd moeten 480 vluchtelingen eten krijgen, dus is er toezicht nodig op de rij met wachtenden. De Eritreeërs die in Apeldoorn zaten, zijn inmiddels verplaatst naar een andere bestemming.