Dopingrussen willen onschuld bewijzen door comeback

Een handvol Russische snelwandelaars wil met een comeback bewijzen dat ze wel degelijk schoon zijn. Hoe ze dat precies willen bewijzen is niet duidelijk, maar ze zijn volop in training om weer terug te keren aan de wereldtop. Dat zegt Vera Nacharkina, de directrice van het olympisch trainingscentrum in Saransk. 

Het centrum werd gerund door coach Viktor Chegin, van wie letterlijk tientallen snelwandelaars betrapt en geschorst zijn. Nacharkina is zelf overigens een oud-snelwandelaarster die weinig verrassend gecoached werd door Chegin, maar - en dat is wel verrassend - nooit geschorst is geweest. Ze nam de baan als directrice over van Olga Kaniskina - olympisch kampioene - die op haar beurt Viktor Kolesnikov verving nadat hij vanwege een dopingovertreding vier jaar geschorst werd.

"Onze atleten geloven niet in de eerlijkheid en objectiviteit van het Westerse rechtssysteem", aldus Nacharkina. "Nog voordat zaken tegen de atleten in behandeling worden genomen wordt in Westerse media al een oordeel geveld en onze atleten worden daar doodmoe van." Olga Kaniskina, Sergey Kirdyapkin, Elmira Alembekova, Vera Sokolova, Denis Strelkov, Mikhail Ryzhov 'en anderen' zouden hard werken aan een comeback. "Ze hebben besloten om te laten zien dat ze schoon zijn, door na hun schorsing terug te keren op het hoogste niveau. Dat doen ze niet door verboden middelen, maar door keihard te trainen. Ze trainen nu al zelfstandig en ik heb er alle vertrouwen in dat ze terugkomen. Op een dag zal Rusland weer trots zijn op de Mordovische snelwandelaars!", wijzend op de deelrepubliek Mordovië, waar Saransk de hoofdstad van is.

Kirdyapkin en Bakulin volgen de Slowaakse leider Matej Toth tijdens de olympische 50 kilometer in Londen (PRO SHOTS/DPPI)
Kirdyapkin en Bakulin volgen de Slowaakse leider Matej Toth tijdens de olympische 50 kilometer in Londen (PRO SHOTS/DPPI)

Omdat het hele Russische snelwandeldopingschandaal redelijk ingewikkeld is proberen we hieronder een overzicht te geven van de diverse geschorste topatleten en hun huidige status. Voor het overzicht verdelen we de snelwandelaars in twee groepen. Groep 1 werd begin 2015 geschorst vanwege verdachte waarden in het bloedpaspoort. Groep 2 werd in juni 2015 tijdens een out-of-competitioncontrole in Saransk betrapt op EPO, maar de Russen wisten dat tot september geheim te houden. Welke resultaten de snelwandelaars uit groep 2 mogelijk kwijtraken is nog niet bekend.

Olga Kaniskina
Groep 1. Verloor haar wereldtitels op de 20 km van 2009 en 2011, maar mocht olympisch goud van 2012 en zilver van 2008 houden, net als WK-zilver van 2007 en EK-goud van 2010. Werd van oktober 2012 tot en met 15 december 2015 geschorst. Hoewel ze in november 2013 gestopt zou zijn, lijkt ze nu toch terug te willen keren. Saillant detail: één dag voor het WK atletiek in Moskou in 2013 trok ze zich terug, 'want ze was niet fit'.

Sergey Kirdyapkin
Groep 1. Mocht olympisch goud op de 50 km in 2012 en goud op het WK 2005 houden, maar raakte wel zijn wereldtitel van 2009 kwijt. Net als Kaniskina van oktober 2012 tot en met 15 december 2015 geschorst. Liep na de Spelen van 2012 nog een lokale indoorwedstrijd en trok zich daarna vlak voor het WK 2013 in Moskou terug terwijl hij al was ingeschreven, omdat hij na jaren van presteren op topniveau toe zou zijn aan rust. Wilde er 'gewoon' even drie jaar tussenuit om in Rio zijn olympisch goud te verdedigen, wat achteraf wel heel toevallig samen bleek te vallen met zijn schorsing.

Sergei Bakulin
Groep 1. Wereldkampioen 50km in 2011. Van december 2012 geschorst tot en met 24 februari 2016. Zijn resultaten uit drie verschillende perioden werden door de Russische autoriteiten geschrapt, waaronder die tussen 16 juli en 16 augustus 2011....uiteraard geheel toevallig twee weken voor hij de wereldtitel veroverde.

Valery Borchin
Groep 1. In 2005 al een jaar geschorst, vanaf oktober 2012 acht jaar geschorst. Verloor zijn wereldtitels op de 20km van 2009 en 2011, maar olympisch goud van 2008 blijft staan. Zijn resultaat op de Spelen van 2012 wordt ook niet afgenomen: hij zakte kort voor de finish in elkaar. Liep net als Kirdyapkin daarna nog één indoorwedstrijd en trok zich vlak voor het WK 2013 in eigen land terug 'vanwege knieproblemen'. Wilde er ook even drie jaar tussenuit om in Rio weer in actie te komen, maar leek niet op een schorsing van acht jaar gerekend te hebben. 

Vladimir Kanaykin
Groep 1. Zilver op de 20km op het WK van 2011, maar dat heeft hij in moeten leveren. Was in 2008 al twee jaar geschorst en zit vanaf 17 december 2012 een levenslange schorsing uit.

Elmira Alembekova
Groep 2. Europees kampioene van 2014.

Vera Sokolova
Groep 2. Voormalig houdster van het wereldrecord en winnares van EK-brons in 2010.

Denis Strelkov
Groep 2. EK-brons in 2014 op de 20 kilometer, vijfde op het WK van 2013.

Mikhail Ryzhov
Groep 2. Pakte WK-zilver op de 50 kilometer in 2013 in eigen land.

Ivan Noskov
Groep 2. EK-brons in 2014 op de 50 kilometer.

Stanislav Emelyanov
Groep 2. Goud op het EK van 2010 op de 20 km, maar moest dat vanwege een eerdere schorsing van twee jaar al inleveren. Hangt dus op 25-jarige leeftijd al een levenslange schorsing boven het hoofd. 

Voor atleten in groep 1 bestaat de mogelijkheid dat ze nog meer resultaten kwijt gaan raken. Wereldatletiekbond IAAF heeft bij het internationaal sporttribunaal CAS namelijk een zaak aangespannen tegen het selectieve afnemen van resultaten door de Russen. Hierover wordt in 2016 een uitspraak verwacht.