'Positief effect vluchtelingen op economie'

De grote stroom vluchtelingen die ons land te verwerken krijgt, heeft de komende tijd waarschijnlijk een positief effect op de economie. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

Het positieve effect hangt vooral samen met de hogere uitgaven die de overheid heeft door de vluchtelingenstroom. Daarbij gaat het om uitgaven aan bijvoorbeeld huisvesting, verzorging, juridische dienstverlening en op langere termijn bijstand en andere collectieve voorzieningen. Die geven een kleine stimulans aan de economie, zolang er geen nieuwe bezuinigingen van de overheid tegenover staan.

Op den duur kunnen vluchtelingen verder als werknemer een positieve bijdrage leveren. Daarnaast kunnen de toegenomen investeringen in woningen positief uitpakken, terwijl het consumentenvertrouwen door de vluchtelingencrisis juist een knauw kan krijgen.

Als alle effecten zich voordoen, valt de economische groei in 2017 volgens DNB 0,14 procentpunt hoger uit dan nu wordt voorspeld. De werkloosheid gaat dan met 0,1 procentpunt extra omlaag, terwijl het overheidstekort marginaal verslechtert.

DNB: miniem effect vluchtelingen op economie
DNB: miniem effect vluchtelingen op economie (Foto: ANP)