Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice

De 27-jarige Swendly R. is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de ernstige mishandeling van een NS-hoofdconductrice in Hoofddorp in maart van dit jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 26.000 euro aan de vrouw betalen.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De opluchting was groot toen het slachtoffer en de ongeveer twintig NS-medewerkers die ook aanwezig waren, de uitspraak hoorden. Ze applaudisseerden en reageerden geëmotioneerd.

De verdediging had vrijspraak gevraagd omdat onvoldoende duidelijk zou zijn hoe de vrouw het letsel opliep. De verdachte ontkent bovendien. Volgens de rechtbank kan het gezien getuigenverklaringen, camerabeelden en het bloedspoor op de schoen van R. niet anders dan dat hij de conductrice ernstig heeft mishandeld.

Operaties
De hoofdconductrice werd zo zwaar toegetakeld, dat ze meerdere breuken in haar gezicht opliep. Hiervoor moest ze al verscheidene operaties ondergaan en het is volgens de rechter maar de vraag of ze ooit weer helemaal herstelt. De Amsterdamse kan zich niets meer herinneren van het incident, alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas op een lastige reiziger stuitte die de trein niet wilde verlaten.

De mishandeling veroorzaakte zowel binnen als buiten de NS diepe verontwaardiging en onrust. Treinpersoneel in het hele land kwam in actie en het incident leidde tot extra veiligheidsmaatregelen.

Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice
Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice (Foto: ANP)