Oud-senator Gerrit Holdijk overleden

Oud-senator Gerrit Holdijk van de SGP is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de partij maandag bevestigd. Holdijk overleed afgelopen nacht. Hij werd 71 jaar.

Holdijk kwam in 1986 voor het eerst in de Eerste Kamer. Een jaar later vertrok hij weer, maar in 1991 begon hij aan een nieuwe periode als senator, die tot 2015 zou duren. Hij was twintig jaar fractievoorzitter en de laatste vier jaar was hij het enige SGP-kamerlid in de Eerste Kamer. De nestor van de Eerste Kamer nam in juni afscheid en kreeg toen ook een koninklijke onderscheiding.

Holdijk, die te boek stond als een bedachtzame jurist, was behalve sentator ook 24 jaar lid van de Provinciale Staten van Gelderland. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan alvleesklierkanker. De ziekte leek bedwongen, maar openbaarde zich daarna toch weer.

Tijdens de kabinetsperiode van Rutte-I werd Holdijk regelmatig de 'schaduwpremier van de SGP' genoemd. De coalitie van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, kwam in de Eerste Kamer één zetel tekort voor een meerderheid. De coalitie klopte daarom regelmatig bij Holdijk aan voor steun. De SGP typeert Holdijk als iemand die wars was van aandacht en grootspraak en iemand die veel voor de partij heeft betekend.

Oud-senator Gerrit Holdijk overleden
Oud-senator Gerrit Holdijk overleden (Foto: ANP)