Live: Turkije schiet Russen uit de lucht, Poetin boos

Turkije heeft boven de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. De piloten konden zich redden met een parachute en zijn door de Turkse autoriteiten ingesloten. Dat meldt AP. Zowel de Turkse president Erdogan als de Russische minister van Defensie bevestigen het incident.

Een Turkse militaire functionaris zei dat het toestel is gewaarschuwd voordat Turkse F-16's het neerhaalden. De Turkse televisiezender Habertürk TV toonde beelden van het neerstortende, brandende toestel. Volgens AP is het vliegtuig op Syrisch grondgebied neergestort.

Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, ongeveer veertig kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Latakia is onder meer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die de Syrische strijdkrachten in de burgeroorlog bijstaan. De Russische gevechtsvliegtuigen die in Syrië worden ingezet zouden herkenbaar zijn.

Update 10:12 uur
Het Russische Ministerie van Defensie zegt dat het kan bewijzen dat het neergeschoten toestel zich niet in Turks, maar Syrisch luchtruim bevond gedurende de gehele vlucht, zo meldt Sky News.

Update 11:16 uur
Er is nog onduidelijkheid over hoe het toestel is neergehaald. Het Russische ministerie meldt dat het toestel waarschijnlijk vanaf de grond door Turkije is neergeschoten, de Turken beweren dat het toestel door twee F-16's is neergehaald.

Update 13:07 uur
Volgens Turkse media zouden de piloten niet in handen zijn van de Turken. Een van de piloten zou zijn omgekomen, de ander zou in handen zijn gekomen van Turkmeense Strijders. Een rebellengroep in Syrië heeft videobeelden verspreid van de omgekomen piloot.

Update 14:15 uur
Via CNN in Turkije is een afbeelding online verschenen waarin het vluchtpad van het Russisch toestel te zien is. Op de afbeelding is te zien hoe het toestel (de rode lijn) over het zuidelijke deel van Turkije vloog vlak voordat het werd neergehaald. Dit deel van Turkije is tussen drie en vier kilometer breed. Een straaljager met een snelheid van Mach 1 zou ongeveer twintig seconden doen over zo'n afstand.

Flightpath Russian Plane

De NAVO, waar Turkije lid van is, houdt vandaag om 17.00 uur een spoedvergadering. "We staan in contact met de Turkse autoriteiten", aldus een woordvoerder. Turkije neemt ook contact op met de Verenigde Naties, meldt nu.nl.

Update 16:08

Een Russisch gevechtsvliegtuig is dinsdag ,,door medeplichtigen van de terroristen'' boven Syrië neergehaald. In deze scherpe bewoordingen veroordeelde de Russische president Vladimir Poetin het neerschieten van een Russische Soechoj Su24, circa 40 kilometer ten noordoosten van de Syrische stad Latakia. "In de strijd tegen de terreur was dit een steek in de rug", aldus Poetin.

Turkije meldde dat een militair vliegtuig dat dinsdag het luchtruim had geschonden na herhaalde waarschuwingen is neergeschoten. Volgens Ankara schond het toestel het Turkse luchtruim, dat vervolgens is verdedigd.

(bron: ANP)