Metrostations in Brussel blijven dicht

In Brussel blijven op politiebevel alle metrostations zaterdag dicht. Dat meldde het Belgische vervoersbedrijf MIVB zaterdagochtend vroeg op Twitter en Facebook. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) om dit weekend het metroverkeer op het hele Brusselse netwerk stil te leggen.

In het Brussels Gewest is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging ,,ernstig en zeer nabij" is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging ,,mogelijk en waarschijnlijk" is.

Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden. Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Daarnaast adviseert het crisiscentrum Brusselse gemeenten om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet.

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Update 10.52 uur
In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast. Dat heeft te maken met het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, meldt het parlement op Twitter.

Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht. 

 

Op aanbeveling van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken blijven al onze metro- en premetrostations vandaag gesloten. Dat...

Posted by MIVB Officieel on vrijdag 20 november 2015

Metrostations in Brussel blijven dicht
Metrostations in Brussel blijven dicht (Foto: ANP)