Leven niet mogelijk op tweelingbroer van onze planeet

Planeet Kepler-438b lijkt heel erg op onze eigen planeet, helaas blijkt leven er volstrekt onmogelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers. Ze zijn erachter gekomen dat de dampkring is weggeblazen door de ster waar hij omheen draait. Hierdoor wordt de planeet waarschijnlijk onophoudelijk gebombardeerd met schadelijke uv-straling, röntgenstralen en geladen deeltjes.

De planeet werd begin dit jaar ontdekt en staat bovenaan de zogeheten Earth Similarity Index. Met andere woorden: er is tot nu toe nog geen planeet gevonden die meer op de aarde lijkt. De tweelingbroer is even groot en even warm als onze aarde.

De ster van Kepler-438 is veel actiever dan onze zon. Door deze activiteit produceert de ster elk jaar een paar gigantische zonnevlammen, waaraan de planeet wordt blootgesteld. Elke vlam is minstens tien keer zo sterk als de krachtigste vlam die onze zon ooit heeft voortgebracht. De zonnevlammen bij Kepler-438b hebben 6,7 miljoen maal een miljoen keer zo veel energie als de atoombom op Hiroshima!

De Britten schrijven dan ook dat het zeer de vraag is of Kepler-438b bestand is tegen zulke bombardementen. Zonder beschermende dampkring is leven namelijk onmogelijk.