EK voor curlingmannen een halte naar Spelen

Het komende EK is een station tijdens de reis van de Nederlandse curlingmannen. Vanaf zaterdag strijden zij vooral voor deelname aan het WK. Want als dat wordt bereikt komt het eindstation, de Olympische Spelen van 2018, wel erg dichtbij.

Natuurlijk, de jonge Nederlandse curlingploeg is gebrand op een goede prestatie op het Europees Kampioenschap in het Deense Esbjerg. Maar voor de winst gaan, dat is erg ambitieus. De mannen spelen voor het eerst in de A-divisie, tegen wereldtoppers als Zweden en Noorwegen. "We gaan erheen met het idee dat elke tegenstander sterk is. Maar van veel teams hebben we al eens gewonnen. Ook verloren, dat wel. We moeten gewoon zorgen dat we een goede week hebben", vertelt curler Carlo Glasbergen dinsdag.

Vandaar ook dat de doelstelling beschaafd is. "We willen bij de eerste zeven eindigen, want die landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. Maar we hebben de afgelopen tijd veel internationale wedstrijden gespeeld en goede resultaten geboekt (bijvoorbeeld twee tweede plaatsen in de laatste maand ), dus dat geeft vertrouwen."

Potentie

Het EK is dus vooral een belangrijke halte in een reis die vijf jaar terug begon. "We willen naar de Spelen, het is een langetermijnproject. Met de promotie van vorig jaar waren we heel blij, maar het is ook een logische stap", verwijst Glasbergen naar de sprong die de Nederlanders op het vorige EK maakten van de B-divisie naar de A-divisie.

Op het EK is Oranje de jongste ploeg met zelfs twee teamleden van slechts zeventien jaar. "Het is voor ons nog een nieuwe ervaring. Maar dat we het jongste team op het EK zijn, geeft ook aan dat er veel potentie in dit team zit. We kunnen nog lang mee", aldus Glasbergen, zelf 25 jaar. Verder dan 2018? "Minimaal tot 2018, laten we het daarop houden", lacht hij. De jongens zijn bovendien dikke vrienden geworden. "We zijn veel samen, trainen heel veel, gaan vaak naar buitenlandse toernooien. De sfeer is goed en dat maakt ons heel sterk. Dat is een deel van onze kracht."

Als alles volgens plan verloopt, speelt de ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt in april het WK in Zwitserland. Deelname aan één van de WK's tussen 2014 en 2017 geeft al recht op deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar twee tickets naar Zuid-Korea liggen. Op het WK van 2016 en 2017 zijn echter ook punten te verdienen en de zeven teams met de meeste punten, gaan direct naar de Spelen. "Het zou mooi zijn als we dit jaar het WK halen. En anders volgend jaar. We willen onze reis voortzetten."

EK voor curlingmannen een halte naar Spelen
EK voor curlingmannen een halte naar Spelen (Foto: ANP)