Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten

Nederlandse jihadisten hebben nauwe banden met Belgische jihadisten. Dat blijkt onder meer uit eerder onderzoek van de Nederlandse geheime dienst AIVD.

De AIVD meldde in juni vorig jaar nog dat de eerste uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië "succesvol was", vermoedelijk door de innige contacten met onder meer Sharia4Belgium. Dat is een beweging van moslimextremisten in België. Personen gelieerd aan deze beweging stonden volgens de AIVD "aan de basis van de plotselinge, massale jihadgang" vanuit Nederland.

Er is intensief contact geweest tussen de Nederlandse beweging Behind Bars/Straat Dawah en Sharia4Belgium. Behind Bars was een van de meer succesvolle activistische jihadistische bewegingen in Nederland, stelt de inlichtingendienst in zijn onderzoek vast. Enkele van de deelnemers staan momenteel voor de rechter voor onder meer opruiing.

Syrië
Nederlandse en Belgische jihadisten vechten ook samen in strijdgebieden als Syrië, zo is vastgesteld. Daar hebben beide groepen gevechtservaringen opgedaan en contact gehad.

De Belgische voortvluchtige jihadist Abdelhamid Abaaoud heeft waarschijnlijk vanuit Syrië opdracht gegeven om de aanslagen afgelopen vrijdagavond in Parijs te plegen. Abaaoud (27) komt uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

Klopjacht
In Molenbeek was maandag een klopjacht om de voortvluchtige betrokkene bij de recente aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, op te pakken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt.

Abaaoud was mogelijk ook betrokken bij de terreurcel die in januari werd opgerold in de Waalse stad Verviers. Bij die politieactie was het paspoort van een Utrechtse tiener Zaid K. gevonden. Die pas werd mogelijk gebruikt door een dubbelganger.

Verviers
In België lieten jihadisten van de cel in Verviers zich in januari van hun gewelddadige kant zien. De cel wilde een aanslag plegen op Belgische politiedoelen, maar werd voortijdig opgerold. Bij de daaropvolgende anti-terreuractie in het Belgische Verviers doodde de politie twee jihadisten en verwondden een derde, omdat de extremisten hen onder vuur namen.

Na de laatste aanslagen in Parijs is er extra intensief contact en uitwisseling van informatie tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten, om nieuwe aanslagen te voorkomen. Daarbij zijn ook de Nederlandse diensten betrokken.

Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten
Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten (Foto: ANP)