Trump: alleen de schurken hadden wapens

De aanslagen in Parijs waren anders afgelopen als inwoners van de stad wapens hadden mogen dragen. Dat denkt althans de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die na het bloedbad de strenge wapenwetgeving in Frankrijk hekelde.

"Niemand had wapens, behalve de slechteriken", zei Trump volgens Amerikaanse media. "Als onze mensen wapens hadden gehad, als ze toestemming hadden gehad die te dragen, dan was het een heel andere situatie geweest", aldus de zakenman, die doorgaans niet terugschrikt voor omstreden uitspraken.

Trump kwam na de aanslag op Charlie Hebdo al met een vergelijkbare boodschap. Hij noemde het toen op Twitter "interessant" dat de tragedie plaatsvond in een land met strenge wapenwetgeving. Dat bericht dook vrijdag weer op en kon volgens CNN rekenen op een woedende reactie van de Franse ambassadeur, die kennelijk dacht dat Trump reageerde op de aanslagen van vrijdag.

Ambassadeur Gerard Araud noemde Trump op Twitter een "aasgier" en zijn boodschap "walgelijk door het gebrek aan menselijk fatsoen". De tweet werd later verwijderd.

Trump: alleen de schurken hadden wapens
Trump: alleen de schurken hadden wapens (Foto: ANP)