Ling: "Technisch hart Ajax is rommeltje"

De manier waarop het technisch hart van Ajax is samengesteld en opereert, is een rommeltje. Dat is het oordeel van Tscheu La Ling, die dit jaar een rapport opstelde over de voetbaltechnische zaken bij de voetbalclub. Het rapport werd nooit openbaar, maar is sinds vrijdag te lezen op telesport.nl.

Het rapport-Ling oordeelt over het Plan Cruijff. De conclusies over met name het 'technisch hart' ("leidend voor het voetbal") zijn hard. De contracten van directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk spreken elkaar tegen en werken onduidelijkheid in de hand.

Zo is niet duidelijk wie er nu wel en niet in het bepalende orgaan zitten. "De contracten spreken elkaar tegen. De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk. Hoe kan hij het TH (technisch hart) vertegenwoordigen, terwijl hij er volgens zijn contract niet in zit?"

Verder is de verantwoordelijkheid voor het personeelsbeleid, aan- en verkopen, selectiebeleid en sportieve resultaten ongewis. Bovendien "erkennen allen dat er problemen zijn in en met het TH. Alleen Bergkamp wijst een schuldige aan, namelijk Jonk", schrijft La Ling. Eerder deze week werd Jonk's ontslag aangekondigd, maar hij weigert te vertrekken.

Ook de manier van werken van het technisch hart wordt gekraakt. "Er is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken als speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroom, individuele spelers, etc. worden niet of nauwelijks besproken."

Ling: technisch hart Ajax is rommeltje
Ling: technisch hart Ajax is rommeltje (Foto: ANP)