Blind gaat defensie van Oranje versterken

Op vrijdag de dertiende wil het Nederlands elftal tijdens de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Wales de eerste stappen op een lange weg naar eerherstel zetten. Bondscoach Danny Blind stapt in het stadion van Cardiff City af van zijn favoriete spelsysteem. Oranje heeft in zijn ogen behoefte aan meer defensieve zekerheid.

Oranje en vrijdag dertiende. Bijgelovigen zullen weinig vertrouwen hebben in het oefenduel met de tegenstander die volgend jaar zomer wel op het EK actief is. Toch bewaart het Nederlands elftal mooie herinneringen aan de combinatie van dag en datum die voor veel mensen voor ongeluk staat. Op vrijdag de dertiende walste Oranje vorig jaar zomer op het WK over Spanje heen (5-1) en moest Frankrijk er op het EK van 2008 aan geloven (4-1).

Voor Blind is het duel met Wales, dat haar sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey mist, niet zo maar een oefenwedstrijd. "We moeten dat in ieder geval niet zo benaderen. We moeten een lange periode overbruggen", verwees de bondscoach naar de start van het WK-kwalificatietoernooi volgend jaar september. "Maar alles moet nu in het teken staan van die kwalificatie. Ik zal andere spelers een kans geven. Maar ik wil een gepassioneerd Nederlands elftal zien. Een ploeg die iets wil goedmaken. We zijn heel veel goodwill kwijtgeraakt. Het Nederlands elftal is van het volk, dat ook terecht erg teleurgesteld is. We moeten iedereen weer voor ons gaan winnen."

Met maar liefst veertien tegentreffers in tien duels in de EK-kwalificatieduels in het achterhoofd heeft Blind besloten voorlopig af te stappen van zijn favoriete systeem met vier verdedigers, één verdedigende middenvelder en drie aanvallers. "Ik vind sowieso dat een ploeg in meerdere systemen moet kunnen spelen", vertelde hij. "Maar wij hebben behoefte aan een groter defensief blok. Dan kan je aan vijf verdedigers denken", doelde hij op de tactiek waarmee Louis van Gaal succes oogde op het WK in Brazilië. "Of je kan met twee verdedigende middenvelders gaan spelen."

"Ik hou nog even in het midden wat we gaan doen. Dat zien jullie tijdens de wedstrijd wel. Maar het is de bedoeling dat we tegen Wales en Duitsland in hetzelfde systeem gaan spelen. Er zullen spelers in actie komen die we het afgelopen seizoen weinig hebben gezien. Zij zullen een kans krijgen met het oog op de start van de WK-kwalificatie van volgend jaar september. Vanaf nu staat alles in het teken van het WK in Rusland."

Blind gaat defensie van Oranje versterken
Blind gaat defensie van Oranje versterken (Foto: ANP)