Turkije boos om kritiek EU op Erdogan

Turkije heeft dinsdag Europese kritiek op het functioneren van president Erdogan fel afgewezen. Commentaren in een Europees voortgangsrapport over Turkije zijn onaanvaardbaar, liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

De Europese Commissie bekritiseerde onder meer de rol van de president tijdens de verkiezingscampagnes voor de verkiezingen in juni en de grote druk waar de media onder staan.

Ankara vindt dat er oneerlijke en overdreven kritiek staat in het Europese document over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije. Alleen 'objectieve' en 'passende' kritiek wordt zorgvuldig bekeken, aldus het Turkse ministerie.

Uitgesteld
De publicatie van het rapport was uitgesteld tot na de Turkse verkiezingen. Na de stembusgang in juni kon er geen regeringscoalitie worden gesmeed. Daarom waren er 1 november weer verkiezingen, die Erdogan overtuigend won.

De EU onderhandelt al jaren met Turkije over toetreding, maar het proces gaat zeer langzaam. Tot nu toe zijn 14 van de 33 zogenoemde hoofdstukken geopend. Slechts één hoofdstuk is afgerond.

Daadwerkelijke toetreding wordt door weinigen verwacht, onder meer vanwege felle tegenstand door Duitsland. Maar de EU moet de besprekingen wel voeren, omdat Turkije dit eist in ruil voor medewerking aan het beheersen van de vluchtelingencrisis. Die medewerking is daarbij van cruciaal belang.

Turkije wijst EU kritiek fel af
Turkije boos om kritiek EU op Erdogan (Foto: ANP)